O Crnoj Gori

 

Crna Gora - biser Mediterana, po mnogo cemu je posebna, smjestena je na jugu Jadranskog mora. Nigdje necete naci, na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, ljepote, pitomih plaza, bistrih jezera, brzih rijeka i predivnih planina - osim u Crnoj Gori. Ujutru se mozete probuditi na prekrasnoj obali Jadranskog mora, rucati na jezeru, a uvece uzivati setajuci planinama Crne Gore. Crna Gora je mjesto koje vas nece ostaviti ravnodusnim.

 

Na samom jugu velikog plavetnila Jadranskog mora, u njedrima balkanskih planina, smjestena je Crna Gora. Ova lepotica divlje prirode obasuta je superlativima kakve bi svi pozeljeli. Na malom prostoru, okupili su se: more sa predivnim plazama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i gorostasne planine. Takva ljepota oduzima dah i pri prvom susretu svaki putnik vecno ostaje zaljubljen u Crnu Goru.

 

Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tacaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj bastini utoliko je i veci. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za slobodu i za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hriscanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile cineci Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.

 

Crna Gora mijenjala je svoje ime mnogo puta. Od latinske oblasti pod nazivom Prevalis, preko srednjevjekovne drzave Zete, do savremenog Crna Gora, kako se mijenjalo ime, tako se i prostor, zahvaljujuci svim civilizacijama koje su na njemu krace ili duze boravile, pretvarao u mozaik civilizacijskih tekovina. Ovaj kvalitet Crne Gore i danas je, u svijetu njen najcjenjeniji aspekt ...